Vain tutkimuselämää

Nelosen ”Vain Elämää” ohjelma juhlii musiikintekoa, genren ylityksiä ja valottaa formaattinsa rajoissa kappaleiden ja artistien taustoja. On kieltämättä koukuttavaa nähdä musiikintekijät tekemässä linnunpönttöjä ja muita ammattinsa ulkopuolisia aktiviteetteja sekä tietenkin jännittää millaisia versioita he ovat tehneet toistensa kappaleista. Toisten kunnioitus ja iloinen heittäytyminen uuteen ovat nautittavaa katsottavaa. Siksi mielestäni konseptia voisi laajentaa muillekin aloille, esimerkiksi tutkimukseen.

Potentiaalinen hittiohjelma ”Vain Tutkimuselämää” tuo yhteen tutkijoita uransa eri vaiheilta. Sen sijaan, että he yrittävät löytää vikoja toisten tuloksista tai menetelmistä, tehtävänä on antaa oma tulkinta toisen tieteellisestä julkaisusta tai rakentaa sen päälle. Esitysmuotona tietenkin 15 minuutin konferenssipresentaatio. Millaiseen muotoon klassikkoartikkeli muokkautuu? Miltä aloittelevan tutkijan  ensimmäinen julkaisu kuulostaa konkarin tulkitsemana?

Kuinka hienoa oli saada artikkeli julkaistua

Samoin kuin Vain Elämää –sarjassa, myös Vain Tutkimuselämää korostaa toisen työn kunnioittamista ja uteliaisuutta tutkimuksen vaiheita kohtaan. Lounaspöydän ääressä keskustellaan millaisia vertaisarvioita julkaisu sai, miltä kuudes ”major revisions” päätös tuntui ja kuinka hienoa oli saada artikkeli vihdoin neljän vuoden työn jälkeen julkaistua. Ja kun pöydällinen tutkijoita kokoontuu, ei tietenkään voi välttyä metodologian vertailulta. Nuoremmat tutkijat kohtaavat idoleitaan ja konkarit pääsevät ammentamaan väitöskirjan tekijöiden innostuneisuudesta.

Rivien välistä välittyy myös tieteen tekemisen muuttuminen vuosien mittaan. Julkaisut ovat entistä helpommin saatavilla, mutta toisaalta myös kilpailu viittauksista on kovempaa, kun julkaisumäärät ovat nousseet. Yhdessä vaihdetaan myös kokemuksia nykyhetkestä: muuttaako avoin tiede journaalivalintoja tai tutkimuksen dokumentointia, miten paine julkaista ja kiristyvä kilpailu vähenevästä tutkimusrahoituksesta näkyy tutkimusarjessa.

Pöydillä lojuu Springerin kirjoja

Rahoituksesta puheen ollen, Vain Tutkimuselämää sisältää tietenkin tuotesijoittelua. Elsevier, Springer ja muut kustantajat sponsoroivat kirjahyllyt täyteen tuoreimpia julkaisuita. IBM:n Watson livetwiittaa esityksistä. EU:n lippu liehuu salossa Horizon2020 rahoituksen kunniaksi. Myös tutkijoiden toisilleen keksimät aktiviteetit ovat hyvä mahdollisuus tuoda esimerkiksi eri toimijoita esille esimerkiksi erilaisten labravierailuiden kautta.

Ohjelma on toteutusta vaille valmis. Kysymys kuuluukin: kenet haluaisit nähdä ”Vain Tutkimuselämää” ohjelman ensimmäisellä kaudella?

p.s. tutkimuselämään voi tutustua myös Tutkijoiden yössä 30.9.